Nieuws

Expostie in museum Dedel in Den Haag

Ukraine. People. Courage. Posters. Een expositie met oorlogsposters gemaakt door bekende Oekraïense kunstenaars in museum Dedel in Den haag. De posters zijn te koop. 65 procent van de opbrengst gaat naar Healthcare4Ukraine. De expositie is te bezichtigen tot 5 september.

“This art event is a platform for Ukrainians, where they can share their grief, talk about losses, about people’s courage and their hope.” Daria Lisenko, Curator.

De expositie bestaat uit 48 oorlogsposters, waarvan per poster honderd genummerde exemplaren beschikbaar zijn, dit maakt haar tot de grootste in Europa.

De beste en meest beroemde illustrators uit Oekraïne werken hieraan mee. Maksym Palenko, Nikita Titov, Oleksandr Grekhov, Boris Groh, Yurii Zhuravel en de Pictoric illustrator group. Alle kunstenaars blijven in Oekraïne wonen, ondanks de aanhoudende  bombardementen.

Een jaar oorlog in Oekraïne

7-3-2023

Begin maart 2022 nam de SAZ, de vereniging van 29 regionale ziekenhuizen, het initiatief om medische hulpmiddelen in te zamelen en medicijnen te kopen en die in vrachtwagens naar het oorlogsgebied in Oekraïne te sturen. Niet veel later kwam daar door samenwerking met PGGM de Stichting Healthcare4Ukraine uit voort. Inmiddels duurt de oorlog al zeker een jaar en hulp is nog steeds broodnodig.

Ook in 2023 blijft Stichting Healthcare4Ukraine zich inzetten voor de ziekenhuizen in Oekraïne.

Ziekenhuizen en zorgorganisaties kunnen nog steeds medische apparatuur en hulpmiddelen doneren, lees er meer over in het bericht van het SAZ.

 

Er is weer een transport succesvol afgeleverd

15-02-2023

Woensdag 15 februari vertrok namens Healthcare4Ukraine een vrachtwagen met ziekenhuisbedden en brancards naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Om alle 14 bedden, 14 brancards, 100 slaapzakken en duizenden hand- en voetenwarmers in de vrachtwagen in te laden was er goede samenwerking nodig met mensen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Het is weer gelukt om een vrachtwagen met medische hulpmiddelen naar Oekraïne te sturen!

In 2023 wil Healthcare4Ukraine minstens 15 vrachtauto’s vol met medicatie en medische hulpmiddelen versturen naar de getroffen gebieden.

Attached image - No description set

Drie transporten in november en december

14-12-2022

Soms zijn we zo druk met het regelen van transporten dat we er niet aan toekomen om erover te vertellen. Op 22 november, 1 december en 14 december hebben we vlak achter elkaar drie heel bijzondere transporten naar Oekraïne georganiseerd. Zo hebben we naast een heleboel medicatie o.a. 13 couveuses, 4 IC-bedden, 1300 tourniquets, 360 hemostatische verbanden, 500 warme dekens en slaapzakken en 1200 handwarmers met deze drie transporten kunnen meesturen. De Oekraïense Ambassade in Nederland heeft geholpen om de couveuses bij ziekenhuizen over Oekraïne te verspreiden.

Linksboven: de Ambassadeur Maksym Kononenko op bezoek i.v.m. onze samenwerking voor de couveuses (foto Mary-Ann Struijk-Deuning). Rechtsboven: vrachtwagen gevuld met o.a.  IC-bedden. Linksonder: een vrachtwagen staat klaar om naar Oekraïne te vertrekken. Rechtsonder: de couveuses worden met veel zorg ingeladen in de vrachtwagen.                                                                                                                                                                                                               

In totaal hebben we dit jaar 13 transporten naar Oekraïne kunnen realiseren; 11 vrachtwagens met medicijnen en medische hulpmiddelen en 2 transporten met 4 ambulances en medische apparatuur. Hiermee hebben we meer dan 80 ziekenhuizen en andere medische instellingen in Oekraïne kunnen bereiken. We hadden vooraf gehoopt dat we na dit jaar onze missie konden beëindigen, maar door de huidige situatie in Oekraïne blijven we ons ook het komende jaar weer volop inspannen voor het leveren van ondersteuning aan de Oekraïense gezondheidssector. We hopen dat jullie ons daarin weer net zo ruimhartig blijven steunen als het afgelopen jaar.

Bijzonder veel dank aan: IDA Foundation, Brocacef, Zorgverzekeraars Nederland, a.s.r. verzekeringen, Medux, Medipoint, Rijnstate en Jasper te Mebel.

Transport september naar Oekraïne

18-10-2022

Bij elk transport zijn er obstakels om te overwinnen.

Eind september vertrok er weer een vrachtauto met medicijnen en medische hulpmiddelen, nadat het transport door stakingen bij de douane in Polen al uitgesteld was. Vervolgens konden door files in Nederland niet alle afhaallocaties op tijd worden bereikt. En aan de grens met Oekraïne was er een extra controle waarbij de vrachtwagen volledig leeggehaald moest worden.

Uiteindelijk zijn alle obstakels meer dan de moeite waard: de vrachtwagen is goed in Lviv aangekomen. Van daar kan dan de verdere distributie naar ziekenhuizen en medische instellingen in Oekraïne plaatsvinden.

Uit de Oekraïense gebieden die recent teruggewonnen zijn, bereiken ons schrijnende verhalen. Medicijnen en medische hulpmiddelen blijven voorlopig dan ook hard nodig

Veel dank ook: IDA Foundation, Brocacef, Zorgverzekeraars Nederland, a.s.r. verzekeringen, Medux, Medipoint en Basiq Dental.

Kleine ambulances naar Oekraïne

01-08-2022

Er is niet alleen een grote behoefte aan medicijnen en medische hulpmiddelen in Oekraïne, maar ook aan ambulances. Samen met Olga Lebedenko is het gelukt om 2 rapid response cars (kleine ambulances) naar Oekraïne te sturen. In het filmpje gaan de auto’s bijna de grens over, om daarna door te rijden naar Kharkiv en Chernihiv, in het noordoosten. Ook heel veel dank aan Vincent Verweijmeren (Witte Kruis), Jos Pellenkoft (Connexxion), René Pol (Special Truck Parts B.V.) en Dustey Wever (Garage Rijsenhout Bedrijfswagens).

Transport juli naar Oekraïne

25-07-2022

Samen met de SAZ ziekenhuizen hebben we in juli weer een transport van medicijnen en medische hulpgoederen naar ziekenhuizen verspreid over Oekraïne mogelijk kunnen maken. Helaas is de nood nog steeds erg hoog. In dit transport was ook een grote bijdrage van Stichting SOEGG die transport naar verschillende ziekenhuizen in Zhytomyr mogelijk heeft gemaakt.

Veel dank ook: IDA Foundation, Brocacef, Orange Pharma, Zorgverzekeraars Nederland, a.s.r. verzekeringen, Rijnstate, OMRON Healthcare Europe, Certe, Zorgservice XL en Thebe.